fbpx

Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Velkommen på webinar!

tiff logo event bilde 2021
TIFF-seminaret arrangeres digitalt i år. Les mer her!

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Filmtips våren 2021

Filmtips våren 2021

På denne siden finner du tips og forslag til programmering av den neste sesongen. Husk: alle filmene her kan bestilles til NFK-sats!

Som et spesialtilbud i en økonomisk krevende tid for mange klubber er alle filmene på denne siden tilgjengelig til NFK-priser – altså 250,- for DVD/Bluray og 300-600,- for DCP. Lurer du på en tittel? Lyst til å hente en perle frem fra glemselen? Som alltid er vi behjelpelige med å avklare rettigheter og priser til andre filmer dere ønsker dere til programmet. Ellers har vi mange gode generelle programmeringstips, og tips til seminarer og eventer, på vår Lær mer om film-side.

Komedier

Inspirert av seminaret om romantiske komedier i oktober har vi satt sammen en liste med klassiske og moderne komedier som kan få smilet på glid hos publikum i mørke og krevende tider.

PHILADELHIA STORY / EN NYDELIG HISTORIE. Ernst Cukor, USA, 1940.
Katharine Hepburn er en unikum i Bringing Up Baby (som ble vist på filmklubb-seminaret, og hun er ikke mindre sjarmerende her. En klassisk forviklingskomedie om kjærlighet, kvaler og ekteskap som står seg utrolig godt etter 80 år.

GENTLEMEN PREFER BLONDES. Howard Hawks, USA, 1953
En 50-talls sex-komedie som – utenom å inneholde fantastiske musikalske numre, vakre dekorer og kostymer og Marylyn Monroes berømte låta «Diamonds are a girl’s best friend» leker med, og ironiserer over, kjønnsrollemønstre og kvinnefremstillinger. En visuell og musikalsk fryd av en film som også er overraskende frigjort og moderne!

SOMMARNATTENS LEENDE Ingmar Bergman, Sverige, 1955
Ingmar Bergmans definitive gjennombruddsfilm. Om du ser etter en film med sol, sommer, elegante kostymer, renkespill og ørlite grann alvor under overflaten – look no further.

FÅ MEG PÅ, FOR FAEN. Jannicke Systad Jacobsen, Norge, 2011
Basert på Olaug Nilssens hylende morsomme og herlig drøye roman er dette en klassisk oppvekst-komedie omplassert til den fiktive norske bygda Skoddeheimen. Snart ti år siden denne herjet på kino – med andre ord er det på tide med et gjensyn.

APPROPRIATE BEHAVIOUR – Desiree Akhavan, USA 2017
Det er lenge siden romantiske komedier bare handlet om hvite, heterofile og vellykka par. Denne filmen er full av spydige kommentarer, smarte observasjoner og lidenskap på tvers av alle kjønnskategorier. Sterkt anbefalt! Tilbys i samarbeid med OsloFusion filmfestival

BOOKSMART – Olivia Wilde. USA, 2019
Et av de siste og beste skuddene på det store high school-komedietreet. De unge stjerneskuddene Kaitlyn Dever og Beanie Feldstein briljerer i rollene som to skoleflinke venninner som prøver å ta igjen for tre års festing på bare en kveld før eksamen.

Norsk indie

Norsk independent eller indie-film er i sterk kunstnerisk medvind. Flere av Norges mest spennende filmskapere velger å lage sine filmer utenfor etablerte selskaper, og satser på å distribuere dem selv – på festivaler, arthouse-kino, på nettet eller på vanlig kino. Nå kan NFK tilby et utvalg av de beste norske uavhengige filmene til filmklubbene!

Gjør en av filmvisningene til noe virkelig ekstra! Inviter en regissør til å holde innledning til filmen sin, evt. med en samtale om filmen i etterkant av visningen. Vi i NFK kan hjelpe til med både kontakt, booking og finansiering. Les mer her eller send oss en mail ved nfk@filmklubb.no.

TAUBA – Regi: Camilla Figenschou (2020)
Når en mor tar med sine to døtre på kunstneropphold i Lofoten, blir hun og barna snart involvert i hver sine prosjekter. Tauba er en heftig, fascinerende og ofte morsom hyllest til kunstnerisk skaperkraft, og så visuelt slående at naturelementene nesten etser seg gjennom lerretet. En sterkt anbefalt film fra nordnorske Camilla Figenschou som har fått mye ros for kortfilmene sine.

SKAL DERE GÅ ALLEREDE? Regi: Mona Hoel (2019)
En sjarmerende dramakomedie med et stort hjerte. En ung jente med trøblete fortid får hjelp av to håndverkere til å pusse opp leilighet – og det blir starten på et helt spesielt vennskap.


DU – regi: Paul Tunge (2019)
Stramt fortalt kammerdrama, om middelklasselivets uutholdelige letthet. Like doser inspirasjon fra dogmefilm som fra Ingmar Bergmans Persona. Du er en norsk og internasjonal festival-hit fra en av Norges mer særegne filmskapere.

SKYND DEG SAKTE – regi: Anders Emblem (2018)
Fiona bor på ei øy sammen med sin autistiske bror Tom. Når han fyller 18, får hun sjansen til å realisere seg selv. Men ønsker hun gi slipp på tryggheten det gir å være viktig for et annet menneske? Nydelig og stilsikkert fortalt søskendrama.

VERDEN VENTER – regi: Mariken Halle
Mariken Halle har vært kinoaktuell det siste året med spillefilmen Vi er her nå. Hennes forrige film Verden venter er en ambisiøs mosaikk av personer og historier som fikk norske filmkritikere til å juble. I sentrum for handlingen står tre unge servitører som drømmer om å starte teaterkompani.

FALSE BELIEF – regi: Lene Berg, 2019. Dokumentar på sitt beste og mest engasjerende! Lene Berg forteller en nervepirrende og opprørende historie fra sitt eget liv, om en svart mann – og en norsk kunstner – og deres møte med USAs rettssystem. Sammen med partneren D. blir hun forsøkt skvist ut fra parets leilighet i Harlem, og D. blir arrestert. Men for hva? Og hvem er motstanderen?

Japansk film

Feel Good: Briller – Naoko Ogigami, 2007
Den ultimate «senk-skuldrene-og-nyt-øyeblikket»-filmen, og en hardt tiltrengt time out fra bekymringer og stress. Når man har tenkt seg på en aktiv sightseeing-ferie, men i stedet havner på et obskurt sted der ingenting skjer. Annet enn god mat, en obskur morgengymnastikk på stranden, og en vennliginnstilt eldre kvinne som sitter og stirrer på deg når du våkner om morgenen …

En vennlig, lun og vakker film, der selve filmopplevelsen er som en liten ferie i seg selv. La filmklubben din lære seg «å skumre»!

Les mer om filmen her. (Det går også an å booke Ogigamis Close-knit, den ultimate strikkefilmen.)

Musikk: Ryuichi Sakamoto: Coda – Stephen Nomura Schible, 2017
Ikke en japansk film i og for seg, men en dokumentarfilm om den japanske musikeren og komponisten Ryuichi Sakamoto. Sakamoto er kanskje mest kjent som filmmusikk-komponist (til f eks Oshimas Merry Christmas Mr. Lawrence, Bertoluccis Den siste keiseren og Alejandro G Iñárritus The Revenant. Filmen følger Sakamoto gjennom en tung kreftperiode og innspillingen av albumet Async, stadig på jakt etter nye lyder og musikalske uttrykk. Den er dessuten pepret med morsomme anekdoter fra hans lange karriere som filmmusikk-komponist. Dette er en film som får deg til å sanse lyd og musikk på en ny måte. En stor filmopplevelse om en stor musiker.

Ryuichi Sakamoto Coda
Fra Ryuichi Sakamoto:Coda

Zombiehumor: One Cut of the Dead – Shin’ichirô Ueda, 2018
Lavbudsjettskomedie som gjør en imponerende ny vri på zombiesjangeren. Når et filmteam spiller inn en zombiefilm i en visstnok forhekset bygning blir de selv angrepet av zombier. Og filmteamets overambisiøse regissør øyner dermed muligheten til å lage den virkelig ultimate zombiefilmen.
Liker du smart underholdning og tåler litt blod og gørr, er dette noe for deg. En film i samme gate som den kanadiske Tucker and Dale vs. Evil og den new zealandske vampyrkomedien What We do in the Shadows.

Cannesvinnende drama: Shoplifters – Hirokazu Kore-eda, 2018
Dynamikken mellom familiemedlemmer og betydningen av blodsbånd går som en tematisk rød tråd gjennom Kore-edas filmverk. I Shoplifters settes den biologiske familien opp mot familien som de som tar vare på deg. Filmen starter ut forholdsvis idyllisk, men skifter i andre del toneleiet og blir til en mørk krimfilm. Les mer om filmen her. I en verden som blir styrt mer og mer kynisk, absurd og kaldt, trenger vi humanistiske filmskapere som Kore-eda mer enn noensinne. Kore-eda unike utforskning av familierelasjoner finner du også i den langt lysere Søstre.

søstre
Fra Søstre

Klassikeren: Rashomon – Akira Kurosawa, 1950
Filmen som satte Japan på verdensfilmens kart, og som fortsetter å inspirere filmskapere verden over. Rashomon forteller historien om et overfall på en adelsdame og hennes mann, men dette er ingen klassisk historiefortelling. Snarere setter filmen et spørsmålstegn ved nettopp historien, som fortelles i flere ulike versjoner av forskjellige personer som skal ha vært vitner til hendelsen. Hvilken versjon er den riktige?

Anime: Alle Hayao Miyazakis magiske filmer!
Spesielt kanskje de lune mesterverkene Min nabo Totoro og Kikis budservice og den dystrere Prinsesse Mononoke, som med sitt fokus på hvordan menneskene ødelegger verdens økosystem er mer aktuell enn noensinne.