fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Filmtips våren 2021

Filmtips våren 2021

På denne siden finner du tips og forslag til programmering av den neste sesongen. Husk: alle filmene her kan bestilles til NFK-sats!

Som et spesialtilbud i en økonomisk krevende tid for mange klubber er alle filmene på denne siden tilgjengelig til NFK-priser – altså 250,- for DVD/Bluray og 300-600,- for DCP. Lurer du på en tittel? Lyst til å hente en perle frem fra glemselen? Som alltid er vi behjelpelige med å avklare rettigheter og priser til andre filmer dere ønsker dere til programmet. Ellers har vi mange gode generelle programmeringstips, og tips til seminarer og eventer, på vår Lær mer om film-side.

Komedier

Inspirert av seminaret om romantiske komedier i oktober har vi satt sammen en liste med klassiske og moderne komedier som kan få smilet på glid hos publikum i mørke og krevende tider.

PHILADELHIA STORY / EN NYDELIG HISTORIE. Ernst Cukor, USA, 1940
Katharine Hepburn er en unikum i Bringing Up Baby (som ble vist på filmklubb-seminaret, og hun er ikke mindre sjarmerende her. En klassisk forviklingskomedie om kjærlighet, kvaler og ekteskap som står seg utrolig godt etter 80 år.

GENTLEMEN PREFER BLONDES. Howard Hawks, USA, 1953
En 50-talls sex-komedie som – utenom å inneholde fantastiske musikalske numre, vakre dekorer og kostymer og Marylyn Monroes berømte låta «Diamonds are a girl’s best friend» leker med, og ironiserer over, kjønnsrollemønstre og kvinnefremstillinger. En visuell og musikalsk fryd av en film som også er overraskende frigjort og moderne!

SOMMARNATTENS LEENDE Ingmar Bergman, Sverige, 1955
Ingmar Bergmans definitive gjennombruddsfilm. Om du ser etter en film med sol, sommer, elegante kostymer, renkespill og ørlite grann alvor under overflaten – look no further.

FÅ MEG PÅ, FOR FAEN. Jannicke Systad Jacobsen, Norge, 2011
Basert på Olaug Nilssens hylende morsomme og herlig drøye roman er dette en klassisk oppvekst-komedie omplassert til den fiktive norske bygda Skoddeheimen. Snart ti år siden denne herjet på kino – med andre ord er det på tide med et gjensyn.

APPROPRIATE BEHAVIOUR – Desiree Akhavan, USA 2017
Det er lenge siden romantiske komedier bare handlet om hvite, heterofile og vellykka par. Denne filmen er full av spydige kommentarer, smarte observasjoner og lidenskap på tvers av alle kjønnskategorier. Sterkt anbefalt! Tilbys i samarbeid med OsloFusion filmfestival

BOOKSMART – Olivia Wilde. USA, 2019
Et av de siste og beste skuddene på det store high school-komedietreet. De unge stjerneskuddene Kaitlyn Dever og Beanie Feldstein briljerer i rollene som to skoleflinke venninner som prøver å ta igjen for tre års festing på bare en kveld før eksamen.

Norsk indie

Norsk independent eller indie-film er i sterk kunstnerisk medvind. Flere av Norges mest spennende filmskapere velger å lage sine filmer utenfor etablerte selskaper, og satser på å distribuere dem selv – på festivaler, arthouse-kino, på nettet eller på vanlig kino. Nå kan NFK tilby et utvalg av de beste norske uavhengige filmene til filmklubbene!

Gjør en av filmvisningene til noe virkelig ekstra! Inviter en regissør til å holde innledning til filmen sin, evt. med en samtale om filmen i etterkant av visningen. Vi i NFK kan hjelpe til med både kontakt, booking og finansiering. Les mer her eller send oss en mail ved nfk@filmklubb.no.

TAUBA – Regi: Camilla Figenschou (2020)
Når en mor tar med sine to døtre på kunstneropphold i Lofoten, blir hun og barna snart involvert i hver sine prosjekter. Tauba er en heftig, fascinerende og ofte morsom hyllest til kunstnerisk skaperkraft, og så visuelt slående at naturelementene nesten etser seg gjennom lerretet. En sterkt anbefalt film fra nordnorske Camilla Figenschou som har fått mye ros for kortfilmene sine.

SKAL DERE GÅ ALLEREDE? Regi: Mona Hoel (2019)
En sjarmerende dramakomedie med et stort hjerte. En ung jente med trøblete fortid får hjelp av to håndverkere til å pusse opp leilighet – og det blir starten på et helt spesielt vennskap.DU – regi: Paul Tunge (2019)

Stramt fortalt kammerdrama, om middelklasselivets uutholdelige letthet. Like doser inspirasjon fra dogmefilm som fra Ingmar Bergmans Persona. Du er en norsk og internasjonal festival-hit fra en av Norges mer særegne filmskapere.

SKYND DEG SAKTE – regi: Anders Emblem (2018)
Fiona bor på ei øy sammen med sin autistiske bror Tom. Når han fyller 18, får hun sjansen til å realisere seg selv. Men ønsker hun gi slipp på tryggheten det gir å være viktig for et annet menneske? Nydelig og stilsikkert fortalt søskendrama.

VERDEN VENTER – regi: Mariken Halle
Mariken Halle har vært kinoaktuell det siste året med spillefilmen Vi er her nå. Hennes forrige film Verden venter er en ambisiøs mosaikk av personer og historier som fikk norske filmkritikere til å juble. I sentrum for handlingen står tre unge servitører som drømmer om å starte teaterkompani.

FALSE BELIEF – regi: Lene Berg, 2019. Dokumentar på sitt beste og mest engasjerende! Lene Berg forteller en nervepirrende og opprørende historie fra sitt eget liv, om en svart mann – og en norsk kunstner – og deres møte med USAs rettssystem. Sammen med partneren D. blir hun forsøkt skvist ut fra parets leilighet i Harlem, og D. blir arrestert. Men for hva? Og hvem er motstanderen?

Japansk film

Feel Good: Briller – Naoko Ogigami, 2007
Den ultimate «senk-skuldrene-og-nyt-øyeblikket»-filmen, og en hardt tiltrengt time out fra bekymringer og stress. Når man har tenkt seg på en aktiv sightseeing-ferie, men i stedet havner på et obskurt sted der ingenting skjer. Annet enn god mat, en obskur morgengymnastikk på stranden, og en vennliginnstilt eldre kvinne som sitter og stirrer på deg når du våkner om morgenen …

En vennlig, lun og vakker film, der selve filmopplevelsen er som en liten ferie i seg selv. La filmklubben din lære seg «å skumre»!

Les mer om filmen her. (Det går også an å booke Ogigamis Close-knit, den ultimate strikkefilmen.)

Musikk: Ryuichi Sakamoto: Coda – Stephen Nomura Schible, 2017
Ikke en japansk film i og for seg, men en dokumentarfilm om den japanske musikeren og komponisten Ryuichi Sakamoto. Sakamoto er kanskje mest kjent som filmmusikk-komponist (til f eks Oshimas Merry Christmas Mr. Lawrence, Bertoluccis Den siste keiseren og Alejandro G Iñárritus The Revenant. Filmen følger Sakamoto gjennom en tung kreftperiode og innspillingen av albumet Async, stadig på jakt etter nye lyder og musikalske uttrykk. Den er dessuten pepret med morsomme anekdoter fra hans lange karriere som filmmusikk-komponist. Dette er en film som får deg til å sanse lyd og musikk på en ny måte. En stor filmopplevelse om en stor musiker.

Ryuichi Sakamoto Coda
Fra Ryuichi Sakamoto:Coda

Zombiehumor: One Cut of the Dead – Shin’ichirô Ueda, 2018
Lavbudsjettskomedie som gjør en imponerende ny vri på zombiesjangeren. Når et filmteam spiller inn en zombiefilm i en visstnok forhekset bygning blir de selv angrepet av zombier. Og filmteamets overambisiøse regissør øyner dermed muligheten til å lage den virkelig ultimate zombiefilmen.
Liker du smart underholdning og tåler litt blod og gørr, er dette noe for deg. En film i samme gate som den kanadiske Tucker and Dale vs. Evil og den new zealandske vampyrkomedien What We do in the Shadows.

Cannesvinnende drama: Shoplifters – Hirokazu Kore-eda, 2018
Dynamikken mellom familiemedlemmer og betydningen av blodsbånd går som en tematisk rød tråd gjennom Kore-edas filmverk. I Shoplifters settes den biologiske familien opp mot familien som de som tar vare på deg. Filmen starter ut forholdsvis idyllisk, men skifter i andre del toneleiet og blir til en mørk krimfilm. Les mer om filmen her. I en verden som blir styrt mer og mer kynisk, absurd og kaldt, trenger vi humanistiske filmskapere som Kore-eda mer enn noensinne. Kore-eda unike utforskning av familierelasjoner finner du også i den langt lysere Søstre.

søstre
Fra Søstre


Klassikeren: Rashomon – Akira Kurosawa, 1950

Filmen som satte Japan på verdensfilmens kart, og som fortsetter å inspirere filmskapere verden over. Rashomon forteller historien om et overfall på en adelsdame og hennes mann, men dette er ingen klassisk historiefortelling. Snarere setter filmen et spørsmålstegn ved nettopp historien, som fortelles i flere ulike versjoner av forskjellige personer som skal ha vært vitner til hendelsen. Hvilken versjon er den riktige?

Anime: Alle Hayao Miyazakis magiske filmer!
Spesielt kanskje de lune mesterverkene Min nabo Totoro og Kikis budservice og den dystrere Prinsesse Mononoke, som med sitt fokus på hvordan menneskene ødelegger verdens økosystem er mer aktuell enn noensinne.

Heltinner og antiheltinner

Filmer som transcenderer sjangerkonvensjoner, utfordrer forventninger til adferd, begjær og kropp – og som leverer uforglemmelige filmopplevelser.

Den mørke engelen

Maria Callas i Pasolinis Medea (1969)
Siden antikken har Medea – den østlige prinsessen med magiske krefter som tar den ultimate hevnen på sin mann Jason når han svikter henne – vakt både fascinasjon og avsky. Maria Callas tolkning tar figuren til nye høyder i Pasolinis versjon – som gnistrer med mytologisk og filosofisk kraft.

medea
Medea

Virkelighetsnære prestasjoner

Andrea Bræin Hovig i Det er meg du vil ha (Dag Johan Haugerud, 2014)
Hovigs utrolig presise og balanserte prestasjon – kombinert med Dag Johan Haugeruds diskrete grep – forvandler en uvanlig historie til noe dypt relaterbart og ekte.

Elsie Fischer i Eighth Grade (Bo Burnham, 2018)
Sjeldent har ukontrollerbare latterkramper, tårer og kleine opplevelser etterfulgt hverandre i så rask rekkefølge som i denne filmen, takket være Elsie Fischers fantastiske innsats.

Frihet & oppgjør

Sasha Lane i American Honey (Andrea Arnold, 2014)
We’re the kids in America! En fortryllende, frigjørende, og ekstatisk road trip gjennom USA. Filmen ble laget bare to år før Trump vant valget i 2016, men føles på et vis veldig fjern fra dagens politiske virkelighet.

sacha lane
Sacha Lane i American Honey

 

Eva Melander i Grensen (Ali Abbasi, 2018)
Et mysterium – knyttet til en veldig spesiell kvinne – utspiller seg i de svenske skogene. «En sentral scene her, et øyeblikk av eksistensiell og seksuell frigjøring, er noe av det sterkeste jeg har sett på film», sier Filmklubbforbundets Chloé Faulkner.

Hollywoods mørke bakside

Judy Garland i A Star i Born (George Cukor, 1954)
Judy Garlands store comeback-film inneholder lag på metalag av tolkningsnivåer, knyttet til hennes egen stjernestatus og trøblete karriere. Blant de mest minneverdige øyeblikk er de musikalske numrene: Prøv å ikke få gåsehud av “The man that got away”.Elizabeth Berkleys Nomi i Showgirls (Paul Verhoven, 1990)

Tidenes dårligste film? Eller en skjult hyllest til – og samtidig skarp kritikk av – underholdningsindustrien? Filmen som alle elsker å hate kan være verdt å se igjen med friske øyne.

Catherine Deneuve i Roman Polanskis Repulsion (1965)
Et klaustrofobisk mareritt av de sjeldne, som kan være verdt et gjensyn “i disse tider”. Bli med inn i en mørk og trang leilighet, med en etterhvert mer og mer skrekkinnjagende og delirisk Catherine Deneuve som eneste selskap.

Essie Davis i The Babadook (Jennifer Kent, 2014)
Det er ikke alltid så lett å være mor! Som mange samtidige skrekkfilmer viser, som også Hereditary, ligger den verste skrekken kanskje hos våre nærmeste.

Barnefilm

Hva er vel bedre enn å la barn få øynene opp for virkelig god film? Eventyr og naturopplevelser er stikkord for flere av filmene i utvalget.

SUPERHELTER I NORSK NATUR: Tottori! Sommeren vi var alene, 2020

En eventyrfilm, i mer enn én forstand. To søstre, Vega og Billie, drar på fjelltur med pappa mens mamma må hvile seg på sykehuset. Så skjer det noe som gjør at de må klare seg på egen hånd. En nydelig film det både er plass til action, spenning, utforskertrang og mystiske gode hjelpere. Men også ettertanke og mye å snakke om etter endt film for både barn og voksne. Norske barnefilmer av denne typen vokser ikke på trær. Passer for: barn fra seks år.

 

ANIMASJON MED AMBISJON: Wolfwalkers, 2020

Natur står mot kultur, og irske bønder mot tyranniske engelske okkupanter i Wolfwalkers, laget av samme team som sto bak Sangen fra havet. Filmen følger to jenter, en fra byen og en villstyring som er halvt ulv. Når skogen utenfor byen skal hogges ned og ulvene drives ut, blir de to jentene allierte. Visuelt er denne filmen nesten utrolig ambisiøs – farger, former og figurer har minst like mange lag av mening som dialogen. Og så er den veldig spennende. Ta med de litt eldre barna på denne. Passer for: Barn fra ni år.

NY KORTFILMPAKKE: Kult og kort V: Skal vi være sammen?

Kortfilm er et genialt filmformat. Det gir store filmopplevelser i konsentrert form, og passer veldig godt for barn: Om en film er skummel eller rar, er det kort tid å vente til neste. Her er en splitter ny «pakke» med seks norske filmer i alle fasonger. Den inneholder blant annet fargesterke animasjonsfilmer om epilepsi og drøye bursdagsfeiringer, en leken komediethriller lagt til Halloween-feiring i Bergen, og en fin dokumentarfilm fra sauefjøset. Fellesskap og samhold – i tillegg til stor fortellerglede – er en rød tråd i programmet. Passer for: Barn fra seks år.

knask eller knep
Fra kortfilmen «Knask eller knep»

 

SLAPSTICK-KURS FOR BARN

Hvordan kan barn få kjenne filmhistorien på kroppen? Bjørn Kolstø underviser ved NSKI Høyskole (Norsk skuespillerinstitutt), og har laget et slapstickkurs for barn. Opplegget kan bookes via NFK. Ta kontakt: nfk@filmklubb.no.


DANSKE RAKKERUNGER: Vitello trenger en far, 2018

Påfallende mange barnefilmer handler om et barn som bor med bare én forelder. Så også i den danske filmen om Vitello, som har fått navnet etter sin fraværende italienske far og som elsker spagetti med parmesan. Men kanskje har Vitello bare behov for å bli sett og anerkjent som den han er? Fraværet av far er i alle fall mer av et bakteppe for en fortelling à la Astrid Lindgrens Emil, hvor rampestreker og påfunn er mye viktigere enn å sette familien under debatt. Herlig enkel strek, mange morsomme situasjoner og norske stemmer. Passer for: barn fra seks år.

 

OVERFLØDIGHETSHORN FRA GHIBLI: Det levende slottet, 2004

Alle kjenner animasjonsfilmene fra Studio Ghibli. Men kjenner du egentlig Det levende slottet? Den er like ellevill som de andre Ghibli-filmene til sammen. Det er som om regissør Hayao Miyazaki har latt fantasien slippe helt løs og lesset på med trolldom, forviklinger og visuelle krumspring. I sentrum for handlingen står Sofie, en ung jente som en heks forvandler til en gammel kvinne. I forsøket på å bryte trolldommen møter hun på et levende, bevegelig slott hvor ild-demonen Calcifer holdes fanget av en kjekk, ung trollmann. Spilletida på to timer er kanskje litt lang for de minste, men for barn som har sett Ghibli før kan dette være en stor opplevelse. Passer for: barn fra åtte år.

detlevendeslottet
Det levende slottet

 

SMÅ BARN, KVASSE KNIVER: Tungeskjærerne, 2017

«Fisk lukter ikke møkk, det lukter penger.» Denne vitamininnsprøytningen av en dokumentarfilm handler om å skjære torsketunger: en tradisjonsrik ekstrajobb for barn, og en viktig rekrutteringsvei til fiskeryrket. Filmen følger Ylva byjenta (9) som får prøve seg med kniven når hun drar på vinterferie til Øksnes i Lofoten. Der treffer hun også den mer erfarne tungeskjæreren Tobias (11) som skal kjøpe seg båt for pengene han tjener i løpet av lofotfisket. Røffere, varmere og klokere film enn dette skal du lete lenge etter. Passer for: alle!

 

EN ANNERLEDES SUPERHELTFILM: Supa Modo, 2018

Mange barn fantaserer om å være superhelt. Noen trenger superkreftene mer enn andre. Og kanskje er det bare mulig på film. Ni år gamle Jo er så syk at moren henter henne hjem fra sykehuset for at hun skal være nær familien i den tida hun har igjen å leve. Som oppmuntring vil storesøsteren Mwix forvandle lillesøsteren til en superhelt, og får resten av landsbyen med seg på leken. Og snart har Jo faktiske superkrefter! Men ikke alle er like begeistret for fantasileken. Denne filmen er både en fin skildring av barn i et landsbyfellesskap og en hyllest til hva historier kan gjøre med vår forestillingsevne. Passer for: barn fra ni år.