fbpx
Kino år null

Kino år null

Foredrag av Cinemateket i Bergens teknisk ansvarlige Sigurd Wik, nå også til filmklubbene!

Kino år null er et kombinert foredrag og filmvisning. Foredraget fokuserer på tekniske og kunstneriske bedrifter som ledet opp til filmen og kinoens fødsel. Her viser vi filmer fra de første årene av kinoens tid, og til og med filmer fra før kinoens fødsel!

Den helt tidlige filmhistorien er en verdensomspennende og fascinerende fortelling om vitenskapsmenn, oppfinnere, gründere, kunstnere, forretningsmenn, rivalisering og sprø historier. Det er også en historie som går langt tilbake i tid. Hva med å begynne historien da vi begynte å lage kunst? Eller da religioner utgjorde de fleste av verdens store fortellinger? Eller da vi levde i huler? Dette er mer enn usannsynlige gjetninger. Dette er historien om film før filmen, og hvordan alt ledet opp til at du i dag går på kino.

Foredraget er en rikt illustrert fortelling som går fra vår forhistorie og frem til kinoen oppstod – i sannhet en magisk fortelling. Filmene som vises, nesten alle på 35mm, er et utvalg tidlige filmer, typisk små snutter på rundt ett minutt.

Filmvisninger av et utvalg filmer fra 1880-årene til 1900. 35mm, s/hv og farger, samlet spilletid ca. 30 minutter. Samlet tid for foredrag og film ca. 1 t 30 min.