Andre steder å søke om støtte

Hvordan få filmklubben til å gå rundt? Her er tips til steder å søke støtte.

Filmklubben kan søke støtte fra Filmklubbforbundet, men dere bør også finne andre støttegivere. Ikke alle disse gjelder for hele landet, men se hva som kan gjelde for din klubb. Har du tips til andre steder å søke? Si fra til oss på nfk (at) filmklubb.no, så oppdaterer vi lista.

Kommunen

Det er stor forskjell på norske kommuner. Noen har grei råd, og er glad i å støtte frivilligheten. Andre steder er det sparekniv. Som filmklubbene lærte på filmklubbseminaret i Tromsø et år: «Kjenn din saksbehandler!» Bli kjent med de som holder på med kultur og frivillighet i kommunen, og finn ut hva det går an å søke om støtte til.

Frifond barn og unge

For å søke støtte fra Frifond, må 1/3 av arrangørgruppa i prosjektet være under 26 år. Det er også viktig at barna har reell mulighet til å være med i planlegging og gjennomføring. Arrangementene må også gjennomføres lokalt, i hjemkommunen til de som søker.

Støtten fra Frifond kan ikke brukes på drift, men de kan støtte for eksempel leie av en kinosal eller andre lokaler og mat og drikke til visninger.

Før dere søker, bør dere lese gjennom Frifond sine retningslinjer.

Sparebankstiftelsen DnB

Organisasjoner, lag og foreninger på Østlandet, kan søke støtte til allmennyttige formål for barn og unge fra Sparebankstiftelsen DNB. Det går an å søke om støtte til tiltak innen kunst, kultur, friluftsliv, idrett, naturkunnskap, nærmiljøaktiviteter og kulturarv. Les mer her.

Fritt ord

Skal dere ha et arrangement, en debatt, eller en visningsserie som beveger seg utenfor det filmklubben gjør til vanlig? Fritt ord støtter arbeid som skal fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Når de vurderer prosjekter, ser de etter kvalitet, originalitet, aktualitet, formidlingsevne og grundighet. Les mer her.

Samfunnsløftet (Nord-Norge)

SpareBank 1 Nord-Norge gir penger til prosjekter som gjør Nord-Norge til en enda bedre plass å bo. De prioriterer søknader innenfor arena, innovasjon, ungdom og Nordnorske lokalsamfunn. De vil helst være med på et spleiselag, og som hovedregel kan samfunnsutbyttet utgjøre inntil 50 prosent av totalsummen. Mer her.

OBOS

OBOS støtter «små og store idrettslag, kulturinstitusjoner, humanitære organisasjoner og tiltak over store deler av landet». Se her om de støtter området din filmklubb holder til.

Bli grasrotmottaker

Om filmklubben er registrert i frivillighetsregisteret, kan dere også registrere dere som grasrotmottaker. Etterpå sprer dere ordet om at folk som spiller på Norsk tipping kan velge filmklubben som sin grasrotmottaker. Slik får dere en liten sum hver gang de spiller. Mer om hvordan dere gjør det her.

Finn flere steder

  • tilskudd.no finner dere oversikt over statlige støtteordninger til frivillige organisasjoner.
  • Ungfritid har en egen portal med oversikt over steder man kan søke støtte til prosjekter for barn og unge.

Hvordan skrive en god søknad?

Å skrive en god søknad er tidkrevende i starten, men blir enklere for hver gang dere gjør det. Her er noen tips:

  • Les utlysningen. Det aller kjedeligste rådet, men uhyre viktig. Er det sikkert at dere kan søke? Er det sikkert dere er ute i god nok tid? Søknadsprosesser er seige, og noen ting blir avslått fordi det skal skje før søknaden er ferdigbehandlet. Dere må alltid søke i god tid i forveien. Er dere for sent ute er det bedre å søke om neste prosjekt.
  • Skriv interessant! Byråkrater leser mange søknader. Tenk som en journalist, og kom med det viktigste først. Hva har dere lyst til å gjøre, og hvorfor er det akkurat dere som skal gjøre det? 
  • Be Filmklubbforbundet om å lese gjennom! Dere må gjerne spørre oss om innspill, vi skriver og leser mange søknader, og glimter innimellom til med noen gode råd.

Les mer om filmklubbøkonomi her.