Nye filmer i katalogen

Vinteren står for dør! Mange filmklubber legger planene for hvilke filmer de skal vise til våren, og Filmklubbforbundet har fylt på filmkatalogen med over 80 nye (og gamle) filmer.

Praktikant Amalie Bjerkem har hjulpet oss med registreringen av filmene, og har samtidig gjort seg noen tanker om hvilke hun fikk aller mest lyst til å se. Her kommer hennes anbefalinger blant de ferskeste filmene i katalogen:

Hjerteflimmer, stjernekikking og trolldom

Toves værelse (2023) – I et kjent tv-intervju, som også vises i filmen, erklærte den danske forfatteren Tove Ditlevsen at «Det eneste som opptar meg er å bringe meg selv i den tilstanden hvor jeg kan skrive». Hva enn hun la i dette utsagnet, setter det dagsorden for Toves Værelse. Et nærmest thrillersk portrett av Tove Ditlevsens mørke ekteskap til Victor Andreasen, som tilsynelatende var alt annet enn romantisk. Faktisk er det heller til å få hjerteflimmer av. 

Toves værelse er basert på teaterstykket av Jacob Weis (som også har skrevet filmmanuset) og har beholdt en scenisk fremstillingsform. Den stiliserte formen handler også om at hele ettermiddagen utspiller seg som en oppvisning for lunsjgjesten Klaus Rifbjerg. Skjønt både Tove og Victor gjør det klart at det er dem ravende likegyldig hvem som gjester værelset, så lenge noen følger med. «Sett deg ned og bli til hvem som helst» instruerer Tove ved flere anledninger utover en stadig mer intens kveld. Er vi vitne til gjensidig psykisk misbruk – eller er det nettopp hva kritikerne roser denne filmen for å være, «et gnistrende kammerspill»? 

Asteroid City (2023) – Det er fortsatt over 15 foran meg i bibliotekskø for å få leid denne på dvd (så godt at det finnes snarveier). I Asteroid City har Wes Anderson duket til en stjernespekket opplevelse – i dobbel forstand. Foruten hans etter hvert faste skuespillerstab: Bill Murray, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Willem Dafoe og Adrien Brody (for å nevne noen), har denne filmen også klart å skvise inn  Scarlett Johansson, Margot Robbie, Maya Hawke og Tom Hanks. 

Handlingen er satt til 1955 og finner sted i en avsidesliggende amerikansk ørkenby der det skal arrangeres et «Junior Stargaze»-konvent. Men alt går ikke etter planen, da det hele avbrytes av en uforutsett, utenomjordisk, begivenhet (spilt av Jeff Goldblum).

The asthenic syndrom (1990)- I en tid hvor ukrainsk filmarv naturlig vies mer oppmerksomhet, er det ekstra verdt å merke seg en av de viktigste filmene til den prisvinnende ukrainsk-sovjetiske filmregissøren Kira Muraková. 

Filmen kom i kjølvannet av murens fall, og finner sted i et helt nytt Russland. Som tittelen tilsier rettes imidlertid linsen mot problemer som langt fra gikk i oppløsning med den gamle unionen. Og heller enn en optimistisk tilslutning til samtidens tro på perestrojka, portretteres et samfunn midt i kaotisk sammenbrudd. (Ikke overraskende ble filmen derfor kraftig sensurert!) Det er likevel langt ifra noen ensporet mistrøstig fremstilling av den russiske befolkningen. I åpningsscenen møter man en gjeng eldre damer som holder hverandre i hendene og oppfordrer alle til å lese Leo Tolstoj, for å bli godhjertede og innsiktsfulle. Deretter følger en rotete historielinje bestående av nesten svimlende kryssklipp: Fra et barn som blåser såpebobler ut av et vindu, over til en gjeng voksne menn som binder en blikkboks om halen på en forskremt katt, presenteres et lappeteppe av scener som viser uskyld, håp og groteske handlinger om hverandre. Filmen følger også en overordnet handling som (uten å røpe for mye) gjør en brå sporveksling i det den innledende historien rammes inn og avløses av en helt ny fortelling.

Céline and Julie go boating (1974) – Denne kultfilmperlen av Jacques Rivette kom helt på tampen av den franske nybølgen, og er en mystisk eventyrfilm som leker seg med en drømmeaktig surrealisme. Celine og Julie møtes, på et ren tilfeldig og underlig vis, i en park i Paris. De to blir gode venner og bestemmer seg for å flytte sammen. Magi er et sentralt gjennomgangstema, og foruten trylletriks, tarotkort og til og med en trolldomsdrikk, skal de to kvinnenes skjebne for alvor bindes sammen av et mystisk gammelt hus som utgangspunkt for en rekke overnaturlige hendelser. 

Bacurau (2019) – Bacurau, en fiktiv småby på landsbygda i Brasil, opplever en rekke mystiske angrep utenfra. Vannforsyningen brytes av, og fra en dag til en annen har landsbyen fullstendig forsvunnet på satellittkartet. Under trussel fra en ukjent fiende, må landsbybeboerne forberede seg på en brutal kamp for å overleve. Bacurau er en unik brasiliansk weird western, med tydelig postkolonial kritikk. Filmen ble nominert til hovedkonkurransen i Cannes hvor den også tok med seg juryens spesialpris.