bergsem landsmøte 2023

«Usedvanlig trivelige og blide folk!»

23 filmklubber møttes i Bergen og ga hverandre sine beste tips for å formidle film.

17.-19. mars møttes filmklubbene i Bergen for å dele erfaringer, se film og delta i demokratiet under landsmøtet for Norsk filmklubbforbund. Bergen filmklubb var vertskap for helga, og siden det vanlige kinolokalet var opptatt, måtte de lage en ny kino i Storelogen på Det akademiske kvarter. Det fungerte over all forventning!

Bergen filmklubb er drevne på å løse teknikken selv om lokalene gir utfordringer. Noe de også viste da filmklubbene skulle gi tips til hverandre, og Bergen filmklubb fortalte: «Dusjforheng fungerer bra som lerret.»

Filmklubbdagene Bergsem1

Hva skjer i klubbene?

Selve erfaringsutvekslingen er noe av det viktigste som skjer under Filmklubbdagene Bergsem. Her er noe av det klubbene tipset hverandre om:

Fra Bergensbenken kom Ungdommene i HUFF med en klar melding: Du når ikke ungdom på Facebook.

Cinemateket junior kunne fortelle at barnefilm på originalspråk trekker nye besøk, og å lage Zoetroper var populært hos medlemmene deres.

Vivll og Embla kom med et tips flere klubber gjentok senere: Gjør det du har lyst til, når du har lyst! De er involverte i HUFF og Cinemateket Junior gjennom sitt arbeid på CInemateket i Bergen, men de driver også den mer sporadiske Flokk filmklubb, som så langt har spesialisert seg på Spaghetti og western-visninger, der de serverer spaghetti og viser westernfilmer.

Kinokino kom med et særdeles viktig tips: Vær obs på sårbarhet når erfarne styremedlemmer slutter. Pass på at flere i klubben har tilgang til e-post, nyhetsbrev og betalingsløsning.

Å gjøre det å gå i filmklubben til en rutine var det flere eksempler på. Å ha faste visningstider er vanlig hos flere filmklubber og i Alta er filmklubb en naturlig del av ukeplanen til medlemmene. Det er også viktig å skape trivsel rundt visningene, og i Elverum og Kvam serveres det ofte kake før filmen. Hos Magiske lanterner lager de popcorn og i Grimstad viser de film med vinsmaking eller matservering.

Kvam filmklubb, som kanskje har et av de fineste visningslokalene i landet, fortalte at de innimellom tar kontakt med produsenter for å høre om de kan få en førpremiere. Det resulterte i at de viste Moonlight lenge før den kom opp på vanlig kino. De kalte det en prøvevisning, og sendte tilbakemelding til produsenten i etterkant. Denne argumentasjonen kan fungere for flere klubber.

Tromsø filmklubb minner om å poste ting i sosiale medier i god tid. Om du legger ut noe samme dag som arrangementet, kan det ta noen dager før folk får posten i sin feed. I Tromsø pleier de å legge litt penger i annonsering også, for å sikre at flere ser det. Man kommer langt med en hundrelapp over en uke i forkant av et arrangement.

Filmklubbdagene Bergsem

Filmer som også kan vises i klubbene

FIlmklubbdagene startet med førpremiere på det franske rettsalsdramaet Saint Omer.

På lørdag viste Oslo filmrullklubb et utvalg kortfilmer på 16mm og på søndag hadde Bergen filmklubb valgt to filmer til oss som har høy stjerne blant deres styremedlemmer. Alle i styret i Bergen filmklubb bruker Letterboxed for å holde styr på hva de har sett, og hvilke filmer de liker. Filmen med absolutt høyest skår på tvers av alle styremedlemmene fikk starte søndagen, Robert Eggers sjøsprøytende og tåkelurmektige The Lighthouse.

Etter lunsj fikk vi en myk landing med Studio Ghibli-klassikeren Kikis budservice, som avsluttet helgen. Alle tre filmene er i Filmklubbforbundets katalog og kan vises i andre filmklubber.

Om digitalt medlemsregistreringssystem

Filmklubbforbundet ga en kort presentasjon av det digitale medlemsregistreringssystemet som er i ferd med å ferdigstilles. Systemet er i testmodus her. Prøv gjerne å melde deg inn i klubben «Norsk filmklubbforbund»! Fordelen med systemet blir at det blir lett for medlemmer å registrere seg. det blir korrekt etter gjeldende personvernregler, og det krever ingen opplæring å bruke det av klubbene.

Siden filmklubbene er så ulike, starter vi med et system med enkel funksjonalitet. Forhåpentligvis kan vi utvide systemet i tiden som kommer.

Landsmøte, priser og takk til Bergen

19 stemmedyktige filmklubber deltok på Filmklubbforbundets landsmøte, der de blant annet valgte det nye styret. Referat fra landsmøtet finner du her.

Årets filmklubb gikk til Magiske Lanterner Stavanger Filmklubb – kanskje landets mest mangfoldige filmklubb. Årets ungdomsfilmklubb gikk til Vega filmklubb, mens den nye utmerkelsen Årets nykommer gikk til Weird and Wonderful Cinema som viser film på Etterstad i Oslo.

Etter helga ba vi om tilbakemeldinger fra de som deltok. «Usedvanlig trivelige og blide folk!», sa en av deltagerne. En annen meldte «Veldig sosialt og lærerikt. Mange tanker/impulser å ta med hjem» (Mens en tredje spilte inn: «Voldsomt med snacks»). Vi håper det kan friste enda flere til å bli med på landsmøtehelg neste gang.

Tusen takk Bergen filmklubb for fremragende innsats og masse snacks! Og takk til alle som deltok!