Aktiviteter rundt filmene

dansforlivet

Visninger og det lille ekstra! 

Hvordan kan du gjøre det enkelt og spennende for barn å delta i filmklubben, som publikum og kanskje også i selve driften? Filmklubbvisninger for barn bør skille seg ut fra vanlige kinovisninger. Dette innebærer blant annet bruk av medlemskort, merker og programhefte. Men det er lett å skape god stemning, for eksempel med strategisk bruk av puter, tegnebord og litt musikk i forkant av visningene. De litt større barna kan være med og selge billetter, popcorn, boller og saft – og kanskje til og med holde innledninger.

En av de tydeligste kjennetegnene på en filmklubb, sammenliknet med vanlig kino, er at en innleder presenterer filmene for publikum. Innledningen bør tilpasses barnas alder, og husk på at små barn ikke orker så mye prat. Som innleder kan du ønske velkommen, fortelle litt om hva som står på programmet, litt om filmen og hvor den kommer fra, osv.

Aktiviteter rundt filmen

Hvis dere vil ta aktiviteten i barnefilmklubben et hakk videre, kan dere arrangere kurs og filmverksteder, eller andre aktiviteter i forbindelse med visningene.

Filmklubbforbundet kan gi økonomisk støtte og veiledning til å arrangere filmverksteder for barn. Det er også fullt mulig å få tilskudd fra andre instanser, og få låne egnede lokaler fra skolefritidsordninger, biblioteker og lignende institusjoner. Barnefilmklubben kan dessuten søke støtte fra Frifond til aktiviteter utenfor visningene.

Vi har også noen aktiviteter du kan booke gjennom oss i Filmklubbforbundet, som  animasjonsverksted, stumfilmvisning med musikk, og slapstickkurs.

Selvsagt kan filmklubben også finne egne foredragsholdere eller lage sine egne kurs. Å få til det lille ekstra rundt en vanlig filmkveld i klubben er ikke alltid så vanskelig. Skal dere vise Robin Hood? Hva med å invitere den lokale bueskytterklubben og la (de eldste) barna prøve litt selv? Etter Sigurd Dragedreper kan barna få prøve ridderkostymer og lage egne kongekroner. Eller hva med å lage en kort danseoppvisning etter visning av den nydelige dokumentarfilmen Dans med livet? 

Aktiviteter Filmklbubforbundet kan hjelpe til med å sette opp

Workshop for ungdom: Fra idé til film: Workshop over to helger hvor ungdom lager film fra ide til ferdig film sammen med Bjørn Kolstø.

Animasjonsverksted: Å lage animasjonsfilm selv krever ofte ikke så mye av utstyr, det krever ingen forkunnskaper av barna, og resultatet blir ofte forbløffende godt!

Stumfilmkonsert: Barn liker stumfilm – og den gjør seg aller best slik den var ment å ses, med musikk! Her er det mange filmer og musikere det går an å sette sammen, alt etter som hvor gamle barna er.

Slapstick-kurs for barn: Hvordan kan barn få kjenne filmhistorien på kroppen? Her får de se en stumfilm, og selv prøve å iscenesette en slapstick-sekvens etterpå. Så setter de opp en kort forestilling for foreldre og foresatte. Kursholder: Bjørn Kolstø.

Her er tipsene til «voksen»-filmklubbene, mange av dem kan tilpasses barn også.