Filmer å vise Del 2: Runddag, retrospektiv og filmer som kommer

Flere forslag til filmklubbenes høstprogram!

I del 1 foreslo vi filmer klubbene kan vise fremover, som kortfilmpakker, filmer dere kan vise gratis fra Latvia, eller filmer det passer å vise til Halloween og jul. 

Her i del 2 kommer forslag til filmer som feirer jubileum i 2023, eller andre filmer som er aktuelle fremover. 

For å booke filmer, ta kontakt med chloe (at) filmklubb.no. Dere kan også søke i filmkatalogen vår for å se etter filmer det passer å vise i klubbene. Merk at nettsidene våre nylig har fått en oppussing, så om du støter på noe som ikke virker må du gjerne si fra til oss på nfk (at) filmklubb.no.

Filmer som feirer jubileum i 2023

10 år

Only Lovers Left Alive – Den gnistrende vampyrfilmen til Jim Jarmush, med Tilda Swinton, Tom Hiddleston og Mia Wasikowska. 

Ida – Pawel Pawlikowskis glødende, sort-hvitt drama om Anna og frilynte tante Wanda, som reiser rundt i Polen for å finne ut av familiens skjebne under andre verdenskrig. 

Jurassic Park (1993, Steven Speilberg)

30 år

Jurassic Park – en av de mest suksessfulle filmene i box offices historie på verdensbasis. Etter en rekke oppfølgere har det blitt tydelig hvor god originalen var. (Filmen ligger ikke i katalogen til Filmklubbforbundet, men har dere filmen selv på Dvd eller Blu-ray kan filmen vises med rettigheter fra MPLC). 

The Piano – Jane Campions kritikerroste film gjorde at hun ble den ​​første kvinnelige regissør som vant Gullpalmen i Cannes, i 1993. Vel verdt et gjensyn.

Groundhog Day – Historien om værmannen Phil som våkner til den samme dagen igjen og igjen. En film som bare blir bedre for hver gang du ser den.

The Birds (1963, Alfred Hitchcock)

60 år

Fuglene – Alfred Hitchcocks Fuglene starter rolig og tilforlatelig. Men her gjelder det å holde et øye over skuldra. Filmen spiller på den grunnleggende frykten for hva som skjer når naturen angriper.

Stompa, selvfølgelig – selv om Stompa-serien er basert på en britisk guttebok-serie av Anthony Buckeridge, klarer Stompa-filmene likevel å stå igjen som noe erkenorsk. Kanskje er det Bodø, Nøtterø eller Orkanger som gjør det – eller musikken av Egil Monn-Iversen. Uansett er Stompa-filmene verdt å vise både nytt og gammelt publikum.

Tystnaden (1963, Ingmar Bergman) – filmen fyller 60 år i år, men er kanskje naturlig å sette opp sammen med de andre filmene i trilogien også. Tystnaden er den tredje filmen i trilogien som begynte med Som i et speil, og fortsatte med Nattverdsgjestene. Nesten alle Bergman sine filmer kan vises i filmklubbene, gjennom et samarbeid med det svenske filminstituttet.

65 år

De dødes tjern – psykoanalyse og hyttetur! En elegant fortelling om et forførende tjern i skogen. Kom i ny versjon i 2019, men originalen står seg fortsatt.

Lån meg din kone – kanskje en av de fineste norske komediene vi har, laget av en av de fremste regissørene, Edith Carlmar. Unge Bjørn blir ansatt i et firma som selger baby-ting. Men han tør ikke si at han er ungkar, så må plutselig låne seg en kone så han ikke blir avslørt på jobbfest. Sommerlige forviklinger med pjolter til kvelds.

70 år

Gentlemen Prefer Blondes – Marilyn Monroe i en av sine mest kjente roller, men det er kanskje Jane Russell som gjør den mest imponerende innsatsen. Filmen leker med, og ironiserer over, kjønnsrollemønstre og kvinneframstilling, og inneholder den ikoniske sangsekvensen «Diamonds are a girls best friend».

Ung frue forsvunnet – Nok en klassiker fra Edith Carlmar, denne gang et drama. Dosent Berger kommer hjem fra en fjelltur og oppdager at hans unge kone Eva er forsvunnet. En etterlysning blir sendt gjennom radio. En damehatt blir funnet drivende i Akerselva. Har Eva tatt livet av seg? Men hvorfor?

Frances Ha (2012, Noah Baumbach).

Retrospektiv og aktuelle filmskapere

I sommer kommer Greta Gerwigs neste spillefilm Barbie, en film som i månedsvis har holdt internett i fyr og flamme. Særlig da teasertraileren kom, med en hommage til 2001: En romoddyssé, ble det klart at Gerwig ikke bare forsøker å lage en friksjonsfri rosa hyllest til en plastdukke. 

I den anledning kan det passe å vise noen av Gerwigs tidligere filmer som regissør, Lady Bird og Little Women. Eller en av filmene hun har skrevet, som Frances Ha (hvor hun også spiller hovedrollen), eller Mistress America.

Av andre kommende filmer å hekte seg på: Lukas Moodysson jobber med Tilsammans 99, oppfølgeren til Tilsammans (2000). Den nye filmen finner sted i 1999, 24 år etter den første filmen. Filmen ryktes å ha svensk premiere i september 2023, og SF Studios distribuerer filmen i Norden. I mellomtiden kan det være et godt tidspunkt å vise originalen fra 2000.

Kaveh Tehrani spillefilmdebuterer med adapsjonen Hør Her’a, med premieredato i september. (Distributør: Arthaus). Kortfilmene hans har holdt høyt nivå, hans nyeste Serenity er med på Kortfilmfavoritter fra Grimstad 2022.