Filmleie, rettigheter og priser

Filmklubb handler om å vise film. Å velge de gode, utfordrende og tankevekkende filmene er styrets viktigste og mest spennende oppgave.

Hvordan fungerer det?

Uansett hvilken film dere ønsker å vise, må dere å betale for rettigheter. Filmklubbforbundet forhandler kollektive prisavtaler og hjelper dere å finne frem i rettighetsjungelen.

Mye info finner du på denne siden. FULL OVERSIKT OVER PRISER LIGGER HER. Denne er kun for styremedlemmer i filmklubber.

Pris

Prisen avhenger av format, hvem som eier rettighetene og størrelsen på filmklubben. Filmklubbforbundet har forhandlet frem gode prisavtaler for filmklubbene. Fordi prisene bare gjelder klubber registrert hos Filmklubbforbundet må du be om tilgang her for å få full oversikt. Som regel vil prisen for en filmklubbvisning ligge mellom 250 og 1000 kroner.

De aller fleste filmer kan vises, men rettigheter må avklares i forkant. Slik får dere også vite hva det vil koste å vise den.

Katalogen

Filmklubbforbundet har en egen filmkatalog. Her ligger titler hvor vi kan tilby rimelige rettigheter og enda viktigere: hvor vi kan låne ut filmkopien. Merk at dere kan vise egne filmkopier også, men dere må likevel avklare rettigheter i forkant.

Forbundet sørger for å fakturere filmklubben etter visning. Derfor trenger vi å vite hva dere vil vise, og når. Dette gjelder også om dere viser egne filmkopier.

Leie av film

Om du leier en film fra oss, sender vi ut filmen cirka 10 dager før visning. Vi har et begrenset antall kopier, så send filmen tilbake så snart dere har vist den.

Returadressen vår er Norsk filmklubbforbund, Postboks 1490 Vika, 0116 Oslo.

Om dere må endre visningsdato må vi få beskjed, så det ikke skaper krøll for klubben som skal vise filmen etter dere.

Hvordan bestille film

Filmsjef Chloé Faulkner registrerer bestilinger. Send e-post til chloe (at) filmklubb.no med følgende info:

  • Tittel, årstall og regissør for filmene dere ønsker å vise
  • Dato for når dere ønsker å vise dem
  • Hvilket format dere ønsker
  • Om dere ønsker å leie kopi av oss, der det er mulig (hvis filmen ligger i katalogen kan dere leie den av oss).

Finner du ikke filmen du har lyst til å vise i vår katalog? Spør oss, vi kan likevel finne rettighetshaveren og hva det vil koste

OBS: noen rettighetshavere tillater ikke at klubben tar inngangspenger for visningen. Dette gjelder for eksempel filmer lisensiert under Swedish film og MPLC. Vi har fremforhandlet at det likevel er greit å ta kontingent så lenge det er tydelig at filmen inngår i et filmklubbprogram.

Om format

Bluray og DCP (kinoformat) gir den beste visningskvaliteten. DVD kan passe for enklere visningssammenhenger. For 35 og 16mm-visninger, se her.

Priser og vilkår for DCP, 35mm og 16mm

Å leie DCP / 35mm / 16mm fra Filmklubbforbundet koster 400 kroner.

OBS: Merk at rettighetene til 35mm ikke alltid inngår i denne summen. For mange av filmene må rettighetene betales i tillegg til vår leiepris. Dette får dere oppgitt når dere tar kontakt med Filmklubbforbundet og sier hvilke filmer dere ønsker å vise. Les mer om film på rull her.

Arthaus-filmer på DCP bestilles direkte fra Arthaus. Kontakt: annemarte (at) arthaus.no.

Tour de Fource-filmer på DCP bestilles direkte fra post (at) tourdeforce.no.

Filmer på DCP fra Another World Entertainment, Europafilm, Fidalgo, Mer Film, Kontxtfilm, Kudos Family, SF Studios og Storytelling Media, kan bestilles via Filmklubbforbundet. Sjekk ut vår oversikt over priser her (tilgang kun for styremedlemmer).

Priser og vilkår for bluray og DVD

På en del av filmene i katalogen vår står det OBS: egne satser gjelder. På alle filmene hvor det ikke står det, gjelder Filmklubbforbundets laveste sats. Denne prisen dekker både visningsrettighetene og leie av filmen:

Barne- ungdom- og voksenklubber: kr 200,-

Norske kortfilmer: gratis uansett format

Utenlandske kortfilmer: kr 100,- uansett format. Et sammensatt program av utenlandske kortfilmer blir normalt fakturert som én langfilm.

Frakt og administrasjonsgebyr kommer i tillegg på alle bestillinger. Klubben betaler frakt når dere sender filmen tilbake.

Om å vise innhold fra HBO Nordic og Netflix

HBO Nordic vurderer slike forespørsler på enkeltbasis. De må som hovedregel godkjenne visningsstedet, og stå som medarrangører.

Netflix har noen få titler i året hvor de åpner for at filmen kan vises på kino i en avgrenset periode. Dette skjer gjennom en norsk distributør, og det er en del vilkår som må oppfylles.

Les mer om vilkår for både HBO og Netflix her. (Første gang du åpner siden må du be om tilgang).

For å vise innhold fra HBO eller Netflix, ta kontakt med Filmklubbforbundet, så gjør vi så godt vi kan for å hjelpe til å få på plass en avtale om visning.

Om utendørsvisninger

En utevisning vil ofte koste mer, og i noen tilfeller må disse lisensieres separat. For eksempel: For filmer på bluray hvor rettighetene ligger hos MPLC må det søkes spesielt i forkant, og det koster kr 2650,- eks mva for rettighetene. For å være på den sikre siden: presiser at dere ønsker å vise filmen utendørs når dere er i kontakt med oss, så kan vi rådføre dere videre.

Mer om ulike rettighetshavere

Hvem har rettighetene?

Hvis dere ønsker å vise en film som ikke ligger i vår katalog, må dere finne ut hvem som har rettighetene. Det beste stedet å starte er å spørre Filmklubbforbundet. Vi har tilgang til databaser hvor vi kan finne ut det meste. Om rettighetene er hos noen vi ikke har noen avtaler med, vil veien videre være som følger:

Dere får navn/ kontaktinfo til rettighetshaveren, og må selv ta kontakt for å avtale en visning og hva det vil koste. Norske selskaper tar ofte fra ca 800 kroner og oppover for en kinokopi eller DVD/Bluray.

Dersom filmen ikke har norsk distribusjon vil vi hjelpe dere å finne produsenten eller rettighetshaveren i utlandet. Også her vil dere få kontaktinfoen slik at dere kan avtale en visning. Vær oppmerksom på at utenlandske distributører ofte krever veldig mye i filmleie (1500 kroner og oppover).

Spesielle avtaler

Filmklubbforbundet har spesialavtaler med noen større rettighetsforvaltere: Motion Picture Licencing Company (MPLC), Norwegian film, Swedish film og Filmbank UK. Alle avtalene er forskjellige og innebærer ulike rutiner, og prisen for en visning varierer.

Lyst til å vise en film, men usikker på hvilken avtale som gjelder? Spør Filmklubbforbundet om info før du kontakter rettighetsforvalterne!

MPLC

Dette er en «tittel for tittel»-lisens, og visninger bestilles via Filmklubbforbundet.

MPLC forvalter visningsrettigheter på vegne av blant annet: Disney, SF Studios, 20th Century Fox, United International Pictures, Paramount Pictures, Universal, Scanbox, Star Media Entertainment, MGM og Pan-vision.

Merk at dette er en litt dyrere ordning enn de rimeligste filmene som ligger i katalogen. (En MPLC-film koster Kr 650 + mva. Filmer i katalogen hvor det ikke står noe annet, koster kr 200).

VIKTIG! Om filmklubben får rettigheter for visningen fra MPLC kan det ikke tas inngangspenger, men medlemskontingent er OK. Det er lov å annonsere med filmens tittel på nett, på plakater og i trykte programmer. Forutsetningen er at det klart går fram at visningen er en del av filmklubbenes program for medlemmer og ikke er en vanlig kinovisning.

MPLC tilbyr også en paraplylisens til et fast årlig beløp. Klubben kan kan da vise et fritt antall filmer, men restriksjoner når det kommer til annonsering er strengere enn «tittel for tittel»-filmklubblisensen. Ta direkte kontakt med MPLC for mer informasjon.

Norwegian / Swedish Film

Norwegian Film er en annen “tittel for tittel”-lisens, og visninger bestilles via Filmklubbforbundet.

Norwegian Film forvalter visningsrettigheter på vegne av blant annet: Nordisk Film, Sony Pictures, United Artists, Columbia Pictures og Tristar Pictures.

Merk at dette er en litt dyrere ordning enn de rimeligste filmene som ligger i katalogen. (Kr 625 + mva vs kr 200).

VIKTIG! Det kan ikke tas inngangspenger for visningene, men medlemskontingent er OK. Det er også visse begrensninger når det kommer til informasjon og markedsføring. Det er lov å annonsere med filmens tittel på nett og i programblader, men ikke i trykte medier. Plakater kan bare henges opp i filmvisningens lokale.

I likhet med MPLC tilbyr også Norwegian Film årslisens til et fast årlig beløp. Klubben kan kan da vise et fritt antall filmer, men restriksjoner når det kommer til annonsering er strengere enn «tittel for tittel»-filmklubblisensen. Ta direkte kontakt med Norwegian Film for mer informasjon.

Filmbank UK

Dette er også en «tittel-for-tittel»-lisens. Filmbank forvalter flere tusen titler på vegne av Warner, Disney, Sony og 20th Century Fox.

Titler kan bestilles direkte fra NFK. Vi tilbyr i noen tilfeller visningskopier (Bluray/DVD) av disse filmene, spør oss ved bestilling.

For disse filmene er det er mulig å ta inngangspenger, og annonsere om visninger i alle medier.

Nasjonalbiblioteket / Norsk filminstitutt / cinematekene

Nasjonalbiblioteket og Norsk Filminstitutt er ikke distributører, men i enkelte tilfeller er det mulig å leie norske filmer fra deres arkiv. Slike forespørsler skal alltid gå via Filmklubbforbundet.

Forutsetningen er vanligvis at instituttet disponerer flere kjørbare kopier av den aktuelle filmen og at filmklubbens visningsutstyr tilfredsstiller visse krav.

Klubben må selv sørge for å klarere eventuelle visningsrettigheter knyttet til arkivfilmene. Filmklubbforbundet hjelper dere å finne riktig kontaktperson å spørre.

Prisen er normalt kr 350,-  pluss eventuelle rettighetskostnader.

Samarbeid med cinematekene: Landets Cinematek samarbeider om noen felles filmprogram. Filmklubbforbundet samarbeider med cinematekene slik at filmklubber med DCP-fasiliteter også kan vise utvalgte filmer. Filmene er bare tilgjengelige i en kort periode, og det krever litt ekstra planlegging og innsats. Om du vil vite mer om samarbeidet, send en e-post til nfk (at) filmklubb.no.